19/2017 sałata z fetą, porzeczkami i słonecznikiem

Jeśli nie ma lata w pogodzie, to trzeba sięgnąć po lato na talerzu!

Lubię sałaty z różnymi dodatkami, także owocowymi. Wypróbowałam już wcześniej połączenie sałaty z truskawkami, arbuzem, nektarynką, maliną czy gruszką, ale po porzeczki sięgnęłam po raz pierwszy. Niesłusznie- ich kwaskowatość zestawiona ze słonością fety i słodkością sosu miodowego to miks idealny do rozpieszczania kubków smakowych. Moje były naprawdę zadowolone:)

sałata z porzeczkami'Składniki (na jedną porcję):

- garść dowolnej sałaty;

- gruby na ok 1 cm plaster fety;

-2 łyżki uprażonego na suchej patelni słonecznika;

- ok 4 gałązki obsypane czerwonymi porzeczkami;

- sól, pieprz;

Sałatę umyć, porwać na kawałki.

Fetę pokroić w kostkę, dodać do sałaty.

Porzeczki oberwać z gałązek, umyć.

Wrzucić na sałatę razem z uprażonym słonecznikiem, oprószyć solą i pieprzem.

Przygotować miodowy sos, mieszając: oliwę (3 łyżki), miód (pół łyżki),

musztardę (łyżka) i odrobinę soku z cytryny.

Smacznego.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.