16/2017 krem selerowo-pietruszkowy z orzechowym pistou

Kiedy na dworze pada deszcz (a u mnie właśnie pada) i jakoś trudno uwierzyć w to, że jest środek lata (oj, trudno…) warto pomyśleć o…zupie. Wprawdzie to jesienią bardziej potrzebujemy jej rozgrzewającej mocy, ale cóż zrobić, kiedy pogoda nie rozpieszcza?

Proponowany przeze mnie dzisiaj krem jest rewelacyjny, zwłaszcza dla wielbicieli selera, do których zdecydowanie się zaliczam. Seler jest niskokaloryczny i zawiera całe mnóstwo witamin. Ma najwięcej fosforu wśród warzyw korzeniowych, dużo wapnia, potasu i cynku, a także nieco magnezu i żelaza.

No i ten smak…Uwielbiam!

W połączeniu z pietruszką i orzechowym pistou (to takie jakby pesto, ale bez sera) smakuje naprawdę wybornie.

Przepis od Jamie’go O. :)

krem seler pietruszka z orzechowym pistouSkładniki:

- pól selera;

- 2 spore korzenie pietruszki;

- spora łyżka masła klarowanego;

- sól, pieprz, curry;

-oliwa z oliwek do podania;

ORZECHOWE PISTOU:

- 40 ml oliwy z oliwek;

- garść prażonych na suchej patelni orzechów włoskich;

- sok i skórka z połowy cytryny;

- świeże zioła (np pietruszka, estragon, szczypior);

- sól, pieprz;

Seler i pietruszkę obrać, pokroić na niewielkie kawałki.

W garnku rozgrzać łyżkę masła, wrzucić seler i pietruszkę, podsmażać ok 5-7min.

Zalać litrem wrzątku, doprawić solą, pieprzem i curry (nie podaję ilości przypraw,

bo chodzi o to, aby smakowało smakującemu:)

Gotować aż do miękkości warzyw, przestudzić.

Zmiksować na gładko. Jeśli krem będzie się wydawał za rzadki,

dodać trochę wody i ponownie zmiksować.

Przygotować pistou, miksując ww składniki na gładko.

Krem rozlać do miseczek, nałożyć po łyżce pistou, skropić oliwą, posypać pieprzem.

Smacznego.

2 Komentarze

    • tak, jak napisałam powyżej zdjęcia, pistou to coś w rodzaju pesto- tu z wykorzystaniem orzechów włoskich:)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.