14/2017 zapiekanka z cukinii i twarogu

Ponieważ w tym sezonie przewiduję cukiniową inwazję na moją kuchnię, postanowiłam poszukać przepisów, w których to warzywo, notabene jedno z moich ulubionych, wystąpi w nowych, niebanalnych konfiguracjach. I tak trafiłam na zapiekankę, a właściwie placek, z jego wykorzystaniem.

Jak już kiedyś wspominałam jestem taki człek na opak- w zimie wcinam sałaty, w lecie dogrzewam mieszkanie piekarnikiem. Podniosłam temperaturę w domu i dzisiaj, ale nie żałuję- powstało naprawdę ciekawe danie, którego przygotowanie zajmuje naprawdę chwilkę. A potem jedynie godzinka w piekarniku… i można wcinać:)

Przepis z Doradca smaku.

placek cukiniowo- twarogowySkładniki:

- cukinia;

- 200g chudego twarogu;

- pół cebuli;

- 3 jajka;

- 5-6 łyżek oleju rzepakowego;

- szklanka bułki tartej;

- sól, pieprz, suszony tymianek;

- ewentualnie czarnuszka do posypania;

Cukinię zetrzeć na dużych oczkach tarki, osączyć z nadmiaru płynu.

Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.

Dodać jajka, twaróg i olej oraz pokrojoną w drobną kostkę cebulę,

na koniec wsypać bułkę tartą.

Całość dokładnie wymieszać.

Masę umieścić w naczyniu żaroodpornym, delikatnie posmarowanym olejem, posypać czarnuszką.

Piec godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180′.

Podawać z jogurtem naturalnym lub śmietaną. Ja przygotowałam szybkie tzatziki.

Smacznego.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.