9/2017 musztardowo- miodowy kurczak z orzeszkami

Danie niezbyt fotogeniczne, za to jego niezaprzeczalnymi atutami są: smak, łatwość wykonania oraz oryginalność. Kurczak spod takiej pierzynki jest kruchy i aromatyczny.

Serdecznie polecam:)

kurczak orzechowo miodowySkładniki:

- 2 pojedyncze filety z kurczaka;

- 1/2 szklanki orzeszków ziemnych;

- 5 łyżek musztardy;

- 5 łyżek miodu;

- sól;

- przyprawa do kurczaka (u mnie taka ze sklepu ze zdrową żywnością);

Filety przekroić.

Włożyć do naczynia żaroodpornego, delikatnie posypać solą i przyprawą do kurczaka.

Orzeszki rozdrobić w mikserze, dość mocno, ale nie na proszek.

W miseczce wymieszać musztardę, miód i rozdrobnione orzechy.

Powstałą w ten sposób masę wyłożyć na filety.

Naczynie żaroodporne przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 170′.

Danie zapiekać pod przykryciem 30 min,

po tym czasie zdjąć przykrycie i piec jeszcze ok 15 min.

Podawać z ziemniakami, ryżem lub kaszą,

ja zjadłam tak przygotowane filety z frytkami z marchewki.

Smacznego.

2 Komentarze

    • no właśnie sama jestem zaskoczona, ale naprawdę nic mi się nie dzieje po musztardzie. i bardzo się z tego cieszę, bo skoro nie powinnam jeść ketchupu i majonezu, to chociaż ta musztarda mi została..oczywiście łagodna i nie za często:) kolejny raz powtórzę- obserwujmy organizm- on nam powie, co mu służy, a co nie…

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.