7/2017 sałata z chrupiącym tofu, fetą, oliwkami i prażonym słonecznikiem

To moje pierwsze spotkanie z tofu i, mimo obaw, opartych na wielu zasłyszanych niepochlebnych opiniach o tym „złocie wegetarian”, zamierzam jeszcze po nie sięgnąć. Tofu w chrupiącej wersji jest naprawdę smaczne, a w zestawieniu z zieleniną świetnie sprawdza się jako pożywna kolacja. Polecam:)

sałatka z tofuSkładniki (na 2 osoby):

- opakowanie naturalnego tofu;

- olej rzepakowy;

- mąka kukurydziana- ok 2-3 łyżki;

- pół opakowania mieszanki sałat;

- garść zielonych oliwek;

-garść słonecznika uprażonego na suchej patelni;

- kilka kostek fety;

- olej z pestek dyni;

- sól, pieprz;

Tofu pokroić w kostki.

Każdą kostkę obtoczyć dokładnie w mące kukurydzianej doprawionej solą i pieprzem.

Smażyć na rozgrzanym oleju rzepakowym, aż do zezłocenia i… schrupienia:)

Zdjąć z patelni, ułożyć na ręczniku papierowym dla osączenia z tłuszczu.

Na talerzu ułożyć sałatę, pokrojoną w kostkę fetę, przekrojone na pół oliwki i chrupiące tofu.

Całość polać olejem z pestek dyni (ewentualnie winegretem lub samą oliwą z oliwek)

i posypać prażonym słonecznikiem.

Smacznego.

2 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.