maślankowe muffinki owsiane z gruszką

Święta i okres poświąteczny sprawiły, że moja talia zniknęła. Szukałam jej i szukałam… Gdy ją w końcu znalazłam, powiedziała, że wróci, jeśli będę jeść bardziej racjonalnie… Obiecałam więc, że ograniczę cukier (delikatnie mówiąc- idzie mi tak sobie:) i nie będę produkować wypieków, które KONIECZNIE trzeba zjeść, bo przecież nie można wyrzucać jedzenia…

No i… upiekłam muffinki. Co z tego, że z płatkami owsianymi, że na maślance i z owockami? Słodkie? Słodkie! Brawo ja…

muffiny gruszkowe 2

Przepis z bloga kulinarne spotkania.

Składniki:

- 100 g płatków owsianych;

- 150 g mąki pszennej;

- 275 g maślanki;

- 125 g cukru (dałam 100 g);

- jajko;

- 80 ml oleju;

- 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;

- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej;

- 3-4 gruszki;

Piekarnik rozgrzać do 180′. 

Blaszkę na muffinki wyłożyć papilotkami.

Gruszki obrać, usunąć z nich gniazda nasienne i pokroić w kostkę.

W dużej misce płatki owsiane zalać maślanką, odstawić, żeby płatki napęczniały.

W międzyczasie w drugiej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek i sodę.

W oddzielnej miseczce rozmącić jajko, wymieszać je z olejem,

dodać do płatków z maślanką, a następnie wsypać suche składniki.

Dodać gruszki, wymieszać wszystko łyżką. 

Napełnić ciastem papilotki.

Wstawić do piekarnika i piec ok. 20-25 min.

Smacznego.

 

2 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.