babka z białą czekoladą i żurawiną

babka z białą czekoladą i żurawiną2Niektórzy mogą powiedzieć, że Święta mi się pomyliły, no bo kto publikuje przepis na babkę przed Bożym Narodzeniem? Ano ja:) To pierwsza, upieczona przeze mnie, babka, a w dodatku wzięła i wyszła! I smakowała- nie tylko mnie:)

Zachęcam zatem do wypróbowania przepisu, ostrzegając jednocześnie- nie jest to ciasto o zmniejszonej kaloryczności, więc dopuszcza się jeden maluni malusieńki kawałeczek…dziennie:)

Ten wypiek jest chyba wyrazem mojej tęsknoty za ciemną czekoladą, której muszę unikać. Podjęłam próbę zastąpienia jej jej białym odpowiednikiem i powiem Wam, że źle nie jest:) Zapewne znajdą się osoby, dla których nie ma czegoś takiego jak biała czekolada, uwierzcie mi jednak, że, jak mówi przysłowie, „na bezrybiu i rak ryba”…

Przepis znalazłam w gazetce Gotuj krok po kroku.

Składniki:

- 250 g miękkiego masła;

- 3/4 szklanki cukru pudru+ do posypania;

- opakowanie cukru wanilinowego;

- 4 jajka;

- 100g białej czekolady;

- 150 g mąki pszennej+ jedna łyżka;

- 100 g mąki ziemniaczanej;

- łyżeczka proszku do pieczenia;

- garść suszonej żurawiny;

- szczypta soli;

-  masło i mąka do formy;

Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puszystą masą.

Po ok 6 min dodawać po jednym żółtku, mieszając.

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i ostudzić.

Ucierając masło z cukrami, dodawać czekoladę.

150 g mąki pszennej i 100 g mąki ziemniaczanej przesiać z proszkiem do pieczenia,

po czym dosypać do masy czekoladowej.

Zmiksować na najwolniejszych obrotach miksera.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Łyżką delikatnie połączyć ją z masą.

Suszoną żurawinę obtoczyć w jednej łyżce mąki.

Dosypać ją do ciasta i wymieszać.

Formę z kominem o średnicy 24 cm posmarować masłem i przesypać mąką.

Masę wlać do formy. Wierzch wyrównać.

Piec ok godziny w temperaturze ok 175′.

Po ok 30 min, gdy wierzch się zarumieni, ciasto nakryć folią aluminiową.

Stan wypieczenia sprawdzać patyczkiem.

Ostudzony wypiek wyłożyć na talerz, oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego.

babka z białą czekoladą i żurawiną

4 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.