kurczak w owsiano- migdałowej panierce

Choróbsko to nic przyjemnego- to fakt! Ale kiedy na co dzień nie wiesz, w co włożyć ręce, choróbsko i idące za nim zwolnienie, to całkiem fajny czas na nadrobienie domowych zaległości… Na przykład w blogowaniu…

Mięsko? Dobre:) Zwłaszcza jeśli przyrządzi się je w nieco inny niż zawsze sposób. Dziś proponuję zmianę w zakresie panierki-tradycyjna, z bułki tartej odchodzi do lamusa, a zastępuje ją mieszanka zmielonych płatków owsianych i migdałów. Inaczej, a przede wszystkim zdrowiej:) Na pewno zdrowiu posłużyłaby jeszcze bardziej rezygnacja ze smażenia, ale nie dajmy się zwariować! Przypominam- słuchajmy naszego organizmu. Ja czułam się dobrze po tak przygotowanym mięsie.

Czego i Wam życzę:)

Inspiracja z bloga czerwień i błękit.

panierka migdal i platki owsianeSkładniki:

- filet z kurczaka;

- sól, pieprz;

- suszone przyprawy: słodka i ostra papryka, zioła prowansalskie, rozmaryn i czosnek;

– 2 łyżki migdałów (mogą być w płatkach);

- 2 łyżki płatków owsianych górskich;

- jajko;

- masło klarowane- do smażenia;

Płatki owsiane i migdały zmielić.

Ja zrobiłam to w młynku do kawy, ale przydatny będzie także malakser.

Mięso oczyścić. Pokroić w plastry grubości ok 1 cm. Lekko rozbić.

Posypać przyprawami z obu stron i włożyć na ok pół godziny do lodówki.

Jajka rozkłócić w miseczce.

Mieszankę owsiano- migdałową umieścić w głębszym talerzu.

Wyjętego z lodówki kurczaka panierować z obu stron najpierw w jajku,

a potem w płatkach i migdałach.

Smażyć na małym ogniu na rozgrzanym maśle, aż kotlety uzyskają złoty kolor.

Smacznego.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.