jogurtowo- kukurydziane ciasto z wiórkami kokosowymi

Wprawdzie już niedzielne popołudnie, ale może ktoś jeszcze chciałby wypełnić dom zapachem ciasta? Zwłaszcza, że to proponowane przeze mnie przygotowuje się naprawdę szybko…

Wypiek jest mocno wilgotny (zdecydowanie dla wielbicieli zakalców), słodki, smakowity i mieści się w keksowniku. To dobra opcja dla osób, dla których standardowa blacha to „dużo za dużo”. Oraz dla tych, dla których „małe co nieco” do kawy może być naprawdę małe:)

Przepis z gazetki z przepisami (nie wiem jakiej, bo przepis wycięty).

ciasto jogurtowo kukurydzianeSkładniki:

- 3 jajka;

- 180 g jogurtu naturalnego;

- pół szklanki cukru;

- 4 łyżki mąki kukurydzianej;

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;

- łyżeczka olejku waniliowego;

- pół szklanki wiórków kokosowych;

Piekarnik rozgrzać do 180′.

Jajka rozbić i połączyć z jogurtem naturalnym.

Dosypać cukier, całość zmiksować.

Mąkę kukurydzianą przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajeczno- jogurtowej.

Miksować do czasu, aż ciasto stanie się puszyste.

Na koniec do całości dodać olejek waniliowy i wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać.

Keksówkę wyścielić papierem do pieczenia.

Ciasto (moje było mocno lejące i rzadkie) wlać do blaszki i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec ok 40 min do suchego patyczka.

Smacznego.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.