orzechowe ciasteczka- bezglutenowe, wegetariańskie i wg kuchni Pięciu Przemian

REWELACJA!!!

Przepis znalazłam w jakiejś kobiecej gazecie. Uwielbiam orzechy, więc moją uwagę często przyciągają dania, nie tylko wypieki, z ich zawartością. O dziwo, orzechy mi nie szkodzą, i gdyby nie ich kaloryczność, mogłabym się nimi bezkarnie zajadać.

Ciasteczka upiekłam w niedzielę, ostatnie zjadłam w środę i, co ciekawe, te środowe były jeszcze smaczniejsze od świeżo upieczonych. Ich niewątpliwym atutem jest również krótka lista składników. Ja kupuję gotowe zmielone orzechy, ale równie dobrze można zmielić je w młynku. Widziałam gdzieś nawet ostatnio młynki przeznaczone konkretnie do orzechów:)

Tak czy inaczej- zdecydowanie polecam!

W gazecie napisali, że przepis pochodzi z książki „Wiosna w kuchni Pięciu Przemian” A. Czelej.

ciasteczka orzechowe na białkuSkładniki:

- 1 i 1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich (ja miałam laskowe)- OGIEŃ;

- białko z 1 jajka;

- 1/2 szklanki cukru pudru (następnym razem zmniejszę ilość cukru,

bo ciastka były dla mnie nieco za słodkie)- ZIEMIA;

- szczypta imbiru- METAL;

- szczypta soli- WODA;

Do miski wsypać mielone orzechy.

Białko ubić z cukrem pudrem, imbirem i solą na sztywną pianę, dodać do orzechów, wymieszać.

Blachę do pieczenia natłuścić lub wyścielić papierem do pieczenia.

Nakładać łyżką ciasto, formując ciastka.

Piec ok 20 min w temp 180′.

Smacznego.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.