bardzo proste kluski leniwe

Healthy is tasty„- to nazwa bloga, z którego wzięłam przepis, ale też krótkie podsumowanie dania. Zakochałam się w tych kluskach- są zdrowe i smaczne, uniwersalne (można je podawać zarówno na słodko i na słono- obie wersje wypróbowałam) i błyskawiczne w przygotowaniu. Czego chcieć więcej?

kluski twarogowe'

Składniki:

- 250 g chudego twarogu;

- 6 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej;

- 2 białka jaja kurzego;

- łyżeczka soli;

Wrzucić twaróg do miseczki, rozdrobnić go widelcem.

Dodać białko i sól, a następnie mąkę.

Uformować kulę (konsystencja powinna być dość luźna).

Kulę podzielić na pół i najpierw z jednej,

a następnie z drugiej części, na podsypanym dość obficie mąką blacie, uformować wałki.

Wałki pokroić ukośnie na kluski o grubości ok 1 cm.

Kluski wrzucać do gorącej osolonej wody, sprawdzić, czy się nie sklejają.

Gdy wypłyną, wyciągnąć łyżką cedzakową.

Podawać na słono lub na słodko.

U mnie pierwsza wersja była słona- miałam mało twarogu, więc wyszło mało klusek.

Dlatego dodałam parówkę i rukolę (kluski i parówkę chwilę podsmażałam na suchej patelni,

a następnie wymieszałam ze świeżą rukolą).

Wersja na słodko została przygotowana z odpowiedniej ilości twarogu i podana z…truskawkami.

Tak, tak, zachciało mi się truskawek w zimie.

Zawsze sprawdzam truskawki na węch- jak pachną, to biorę.

Pachniały, ale za to… smakowały na nic.

Żeby nie wyrzucać, jakby nie patrzeć, dość drogiej zachcianki,

podgrzewałam chwilę truskawki w miodzie gryczanym.

Wyszło smakowicie, czego i Wam życzę:)

2 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.