orkiszowe pierogi z soczewicą

Wiecie, co najlepiej odstresowuje? Co, choć na chwilę, pozwala zapomnieć o tym, co Was zdenerwowało? Okazuje się, że lepienie pierogów! Nie, nie zrobiłam ich znowu aż tak dużo, ale pierwszy raz w moim życiu było ich tyle, że musiałam je zamrozić.

Wyszły naprawdę smaczne, choć niezbyt urodziwe. Nie mam wprawy w klejeniu pierogów, ale skąd mam mieć, skoro tak niewiele ich do tej pory przygotowałam? Ponieważ jednak wygląda na to, że to, co mnie wczoraj wkurzyło, może się powtarzać, chyba już niedługo otworzę pierogarnię. Ech, życie…

Przepis z bloga vege z miłością.

pierogi orkiszowe z soczewica'

 

Składniki:

CIASTO:

- 350 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej;

- 150 g mąki orkiszowej jasnej;

- 250 g bardzo ciepłej wody;

- łyżka oliwy z oliwek;

- płaska łyżeczka soli;

Do miski wsypać mąki i sól, wymieszać.

Dodać oliwę i wodę, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.

Odstawić je na 15 minut pod przykryciem.

Następnie cienko rozwałkować, wycinać koła, napełniać farszem i sklejać.

Pierogi wrzucać do osolonej, wrzącej wody i gotować kilka minut od wypłynięcia.

FARSZ:

- 300 g zielonej soczewicy;

- 2 cebule;

- łyżeczka majeranku;

- łyżeczka kminku mielonego;

- łyżeczka kuminu;

- sól, pieprz;

- margaryna w płynie do smażenia;

Soczewicę wrzucić do garnka i wlać tyle wody,

aby sięgała na 2 cm powyżej poziomu soczewicy.

Zagotować i, mieszając od czasu do czasu, gotować około 40 minut,

aż ziarna soczewicy zaczną się rozpadać.

Jeżeli w międzyczasie soczewica zacznie przywierać do dna garnka, dolać trochę wody.

Cebulę drobno posiekać i usmażyć na rumiano na margarynie do smażenia lub maśle.

Ugotowaną soczewicę wymieszać z cebulką oraz przyprawami.

Smacznego.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.