pełnoziarnisty makaron z pieczonymi pomidorami

Ten przepis to dowód na to, że dobre jedzenie wcale nie musi składać się z wielu składników. A jego przygotowanie nie musi być czasochłonne i męczące.

Czasami warto postawić na jeden dobry składnik i… pozwolić piekarnikowi dokonać dzieła:)

Składniki:

- dowolny makaron- porcja na dwie osoby;

- 3 pomidory;

- oliwa- u mnie czosnkowa;

- suszone: oregano i rozmaryn;

- sól;

- opcjonalnie: oliwki;

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.

Pomidory umyć, pokroić na ćwiartki (lub mniejsze kawałki, jeśli pomidory są duże).

Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej pokrojone pomidory.

Posypać pomidory sporą ilością soli i suszonych ziół.

Polać dość obficie oliwą.

Piec ok 12 min w piekarniku rozgrzanym do 180′.

Po upieczeniu pomidorów zlać oliwę z blachy na patelnię.

Wrzucić oliwki, chwilę podgrzewać.

Dodać ugotowany makaron, zamieszać, aby oliwa pokryła makaron.

Wyłożyć makaron na talerze, ułożyć upieczone pomidory.

Posypać świeżą bazylią, porwaną na kawałki.

Smacznego.

28 Komentarze

  1. Nie jest łatwo zdrowo się odżywiać, to wiąże się ze zmianą nawyków żywieniowych.
    Dawniej zawsze miałam z tym problem. Nie mogła znaleźć odpowiedniej diety a od lat zmagałam się z moimi kg.
    Brak mi było motywacji. Aż wreszcie znajoma poleciła mi coś rewelacyjnego!(idealnafigura.com/gberes).
    Nawet nie wiem kiedy zgubiłam te zbędne kg, wiem tylko, że nie głodowałam i jadłam ulubione potrawy a chudłam. Waga nie wróciła:)

    • życzę wytrwałości w trzymaniu wagi. u mnie wciąż się waha, ale doskonale wiem dlaczego, niestety… ech…

  2. Ostatnio wziąłem sobie ulotkę w zielarni, jest tam bardzo dużo przepisów, jeśli ktoś jest w pobliżu i jest zainteresowany to niech zajrzy i sobie weźmie. Bo nie wiem czy można to gdzieś znaleść w internecie, a są ciekawe i nie takie trudne :)

  3. Zrobiłam, było pyszne i bardzo ładnie wyglądało. Do tego zdrowe, szybkie i tanie, na pewno nie raz wrócę do tego przepisu!!!

    Pomidorki piekłam sporo dłużej, ale wiele rzeczy piekę dłużej, niż w przepisach, więc to pewnie kwestia piekarnika.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.