makaron z kurczakiem, brokułami i pieczarkami

Z zakamarków pamięci wydobyłam przepis na danie, które, w sumie, na początku mojej przygody z gotowaniem, mogłabym nazwać moim daniem popisowym. Dziś bez ciągnącego się żółtego sera (ech…)   i z dodatkową mocą od naprawdę ostrej oliwy z dodatkiem chilli. Proste i smaczne.

makaron z kurczakiem, pieczarkami i brokułamiSkładniki (ilość na dwie osoby):

- dowolny makaron;

- filet z kurczaka;

- kilka różyczek brokuła;

- ok 15 dag pieczarek;

- cebula;

- oliwa (może być, jak u mnie smakowa);

- sól;

- suszone przyprawy: tymianek i oregano;

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.

Brokuły chwilę gotować (ich miękkość powinna być taka, jaką lubicie).

Kurczaka podsmażyć na patelni, muśniętej oliwą. Zdjąć kurczaka z patelni.

Na tę samą patelnię wrzucić pokrojoną w piórka cebulę i oczyszczone oraz pokrojone pieczarki (wiedzieliście, że jedna pieczarka ma zaledwie 3-4 kalorie? w telewizji mówili:). Dusić do odparowania odpieczarkowego płynu.

Do pieczarek dodać kurczaka i brokuły oraz ugotowany makaron. Doprawić solą i ziołami. Wymieszać.

Smacznego.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.