curry z kurczakiem i jabłkami

Niekoniecznie na złość Putinowi, ale z potrzeby smakowitego wykorzystania zalegających w domu jabłek, przekopałam internet i trafiłam na… na curry z jabłkami. Z inspiracji przepisem z bloga popoludniewkuchni powstał mój dzisiejszy obiad.

curry z jabłkamiSkładniki:

- pierś z kurczaka;

- oliwa;

- cebula;

- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego;

- pół czerwonej papryki;

- 2 jabłka;

- garść rodzynek;

- łyżeczka przyprawy curry (u mnie łyżeczka czerwonej pasty curry, albowiem przyprawa, ku mojemu zdziwieniu, wzięła i wyszła:)

- łyżeczka miodu;

- sól do smaku;

- torebka ryżu;

Mięso opłukać, wysuszyć, pokroić w kostkę i delikatnie posolić.

W garnku rozgrzać oliwę, podsmażać kurczaka przez jakieś 5-8 min. Wyciągnąć z garnka.

Na oliwę, na której smażył się kurczak, wrzucić pokrojone w grube piórka kawałki cebuli i pokrojoną w grubszą kostkę paprykę. Smażyć ok 5-8 min.

Z powrotem włożyć kurczaka. Dodać koncentrat pomidorowy, rodzynki oraz curry, a za 5 min pokrojone w kostkę jabłka.

Zalać wszystko odrobiną wody.

Wymieszać wszystko dokładnie.

Zmniejszyć gaz i dusić pod pokrywką około 15 minut. Można doprawić odrobiną soli do smaku.

Na koniec dodać opcjonalnie płaską łyżeczkę miodu jeszcze dla odrobiny słodyczy.

Podawać z ryżem lub jako samodzielne danie.

Smacznego.

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.