curry z bobem i ziemniakami

Właściwie to ja nie wiem, czy lubię boba, czy go nie lubię. Ale jakoś tak mam, że co roku raz w sezonie się na niego skuszam. I ten raz jest dla mnie wystarczający.

W moim domu jadło się boba ugotowanego, tylko z masełkiem. Podczas poszukiwań na wykorzystanie tego warzywa w inny sposób na blogu fotografia od kuchni trafiłam na przepis na curry z bobem. Danie ciekawe, ale dla mnie trochę za mało wyraziste w smaku. Ale że każdemu co innego smakuje- publikuję!

curry z bobem i ziemniakamiSkładniki:

- kilka ziemniaków;

- szklanka obranych ziaren bobu;

- cebula;

- papryczka chili;

- puszka mleka kokosowego;

- 1,5 łyżki przyprawy curry;

- łyżka masła + 2 łyżki oliwy;

- natka pietruszki lub kolendra do podania;

Bób ugotować, wystudzić i obrać z łupinek (ja ugotowałam dzień wcześniej).

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, papryczkę chili w cienkie paseczki.

Cebulę pokroić w piórka.

W głębokim rondlu rozgrzać masło z oliwą. Dodać cebulę, zeszklić.

Następnie dodać curry i ziemniaki, smażyć około1 minutę.

Całość zalać mlekiem kokosowym, dodać papryczkę chili.

Gotować, aż ziemniaki zmiękną.

Pod koniec gotowania dodać bób. Gotować razem jeszcze około minutę.

Doprawić solą i pieprzem, podawać ze świeżą natką lub kolendrą. 

Smacznego!

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.