curry z bakłażanem i papryką na kuskusie

Pomalowane przed weselichem paznokcie wysychają, więc jest chwila na wrzucenie przepisu na bloga.

Pierwszy raz wykorzystywałam w potrawie pastę curry… Fajne, nowe doświadczenie kulinarne, ale tym, którzy nie mieli z nią jeszcze do czynienia, zalecam raczej ostrożne dawkowanie.

Przepis zaczerpnięty z bloga: gocha gotuje!

curry z bakłażana i paprykiSkładniki (na 2 osoby):

- 0,5 szklanki kaszy kuskus;

– 1 bakłażan;

- 1 czerwona papryka;

- 2 ząbki czosnku;

- 1 łyżka oliwy;

- 1 pęczek kolendry (ja nie przepadam za jej smakiem, więc dałam natkę pietruszki);

- 1 łyżeczka curry;

- 0,5 łyżeczki imbiru w proszku;

– 1 łyżeczka soli;

- kawałek zielonej pasty curry (ja miałam czerwoną);

- 2 łyżki jogurtu greckiego- u mnie naturalnego;

Kuskus zalewamy osolonym wrzątkiem.

Paprykę i bakłażana kroimy i dusimy na oliwie z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i solą, zalewając odrobiną wody.

Gdy warzywa zmiękną dodajemy jogurt, curry, pastę curry (początkującym radziłabym nie szaleć z ilością) i imbir.

Na talerz wykładamy kuskus i curry, dekorujemy świeżą kolendrą lub pietruszką.

Smacznego.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.