spaghetti z pomidorami i mozzarellą

Od jakiegoś czasu jest to jeden z najczęściej goszczących na moim stole obiadów. Staram się mieć zawsze kulkę mozzarelli w lodówce i puszkę pomidorów w szafce.

Danie powstało jako próba odtworzenia przepisu z jakiegoś programu telewizyjnego. Kilka chwil i… gotowe.

Składniki:

- puszka pomidorów;

- 2 ząbki czosnku;

- oliwa;

- świeża bazylia;

- suszone oregano;

- pół łyżeczki cukru;

- 3 kapki octu balsamicznego;

- kulka mozzarelli;

- makaron spaghetti;

Rozgrzać oliwę na patelni. Wrzucić pokrojony czosnek, chwilę podsmażyć.

Wlać pomidory, posypać cukrem, dodać ocet balsamiczny i oregano. Zamieszać, podduszać ok 5 min.

Pod koniec dodać świeżą bazylię.

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.

Mozzarellę pokroić w kostkę, przełożyć na talerze. Na mozzarelli ułożyć odcedzony makaron,  a na nim porcję sosu pomidorowego.

Udekorować listkami bazylii.

Smacznego.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.