curry z ciecierzycą i szpinakiem

Cieciorka, odsłona druga. Moja miłość do tego strączka trwa nadal. W tym daniu spotkała się z drugą miłością kulinarną- curry. Dla mnie- połączenie idealne. Wzbogacone szpinakiem, który też bardzo lubię…Ach, ach:)

Składniki:

- 100 g ciecierzycy z puszki;

- ząbek czosnku;

- kilka kulek zamrożonego szpinaku;

- sól;

- czerwona cebula;

- oliwa;

- 1/4 łyżeczki kurkumy;

- 1, 5 łyżeczki koncentratu pomidorowego;

- szczypta chilli;

- 1/2 łyżeczki curry;

- 180 g jogurtu naturalnego;

Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Dołożyć przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażyć. Wsypać curry, kurkumę i chilli. Smażyć ok 1 min. Dorzucić rozmrożony szpinak, a po chwili cieciorkę, 2 łyżki zalewy z puszki cieciorki i koncentrat pomidorowy. Dusić jeszcze minutkę. Zdjąć z ognia i połączyć z jogurtem naturalnym. Doprawić solą i pieprzem.

Ja zjadłam z ciemnym chlebkiem, ale podobno można również z ryżem.

Smacznego!

 

2 Komentarze

  1. Zrobiłam :) zjadłam wszystko..przepyszne :) choć smak mnie zupełnie zaskoczył,nie jadłam czegoś takiego,nawet odrobinę zbliżonego w smaku, super przepis!

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.